BLOGGER TEMPLATES AND TWITTER BACKGROUNDS »

Monday, October 26, 2009

Sesaje nak berkongsi cerita!!!!!

Salam semua,

Sorry tak boleh nak posting banyak2 kali ni sebab saya menunggu jawapan daripada Kaki Novel untuk mempublishkan manuskrip D.S ni. Insya Allah kalau ada berita baik mahupun berita buruk, saya akan sampaikan kepada semua 'kipas-susah-mati' saya ini. Tapi saya ada satu cerita mahu dikongsikan dengan anda semua.Adalah seorang peminat setia blog bersawang saya ni (nama dirahsiakan atas sebab-sebab tertentu) wahhh.....cam takut dikejar wartawan Melodi plak.....hiks.......Al-kisahnya, bertanya kepada saya. Macam-macamlah yang ditanyakan. Mengalahkan wartawan pun ada. Tapi saya tetap menjawab soalan beliau itu.

Antara soalan-soalan yang ditanyakan oleh beliau ialah kerja kat mana, study dulu kat mana, pernah duduk oversea ke, macam mana minat nak jadi penulis, macam mana tahu nak bermain dengan perasaan pembaca, macam mana boleh mengkreatifkan diri, macam mana boleh menyentuh hati pembaca dan adakah saya mempunyai pengalaman seperti watak-watak wanita yang ada di dalam novel saya? Hurmmm......saya pun menjawab la satu persatu.....selalunya bila dia tanya sepatah, saya jawab sepatah. Kali ni berpatah2, sampai nak berpinau biji mata dia pun ada agaknya.....kehkehkeh......

dan inilah jawapan yang saya berikan kepada beliau:-
Dulu saya seorang penanam anggur yang berjaya sampai dekat setahun. Lepas tu, buah anggur yang ditanam tak menjadi, jadi terpaksalah berusaha untuk mencari pekerjaan yang lain. Alhamdulillah dah dekat 4 bulan saya mula bekerja sebagai kerani di sebuah firma guaman yang terkenal (ewaahhhh terkenal ke? Boleh lah. Terkenal area Shah Alam). Nama firma guaman tersebut ialah Ahmad Daud & Associates. Sebenarnya dulu course yang saya belajar, tak sama dengan apa yang saya kerja sekarang ni. Saya ambil jurusan kewartawanan integratif di sebuah institusi atas bukit yang dah kena jual tu. Alaa....yang dok kat atas bukit kat Wangsa Maju. Sekarang ni dah pindah pi Setiawangsa. Saya belajar la selama 2 tahun setengah. Lepas tu, saya dapat praktikal di TV9...jinglenya, Dekat Di Hati....Bergelar sebagai seorang praktikal selama 3 bulan di sana memang indah. Sekarang ni pun terasa seperti hendak kembali bekerja di sana. Tetapi apakan daya, bekas producer saya tu memang tak boleh harap. Hampeh tahap cipan melampau ni! Dia fikir perut dia je. Suppose setiap kali habis praktikal, kita dikehendaki menyerahkan resume kita kepada producer. Supaya producer dapat rekomen kita kerja kat situ. Tapi tak tahulah mana dia campak resume saya. Rasanya dah berhabuk dalam tong sampah. Or dah sampai pun kat tempat pelupusan sampah.....Sebenarnya, kerja dalam ofis bukanlah minat saya dari dulu. Tapi nak buat macam mana kan? Lebih baik kerja dari dok umah membesarkan apa yang tidak sepatutnya (tak bolehlah nak melucah kat sini kan). So, sekarang ni saya fikir nak sambung belajar balik tahun depan dalam Degree in Journalism. Samada kat UiTM or Open University. Mana2lah. Aiman tak kisah!

Jawapan seterusnya yang saya berikan pada beliau lagi ialah:-
Saya tak pernah duduk oversea. Seriously saya cakap. Luxembourg tu hanyalah imaginasi semata2. Saya cuma bayangkan saya berada di sana. Tempat mana saya nak pergi. Rumah yang macam mana saya nak ada. Kawasan kat mana yang saya teringin nak duduk. Dan sebenarnya, saya bayangkan Luxembourg tu lebih kurang macam ada satu kawasan kat Switzerland je. Tu pun Switzerland saya tengok kat tv. Macam mana nak ke oversea, ke Pantai Timur pun saya belum pernah sampai. Hihii.....Tapi Paris bukan imaginasi, realiti. Cuma bukan saya yang pergi ke Paris, kakak ambo penah duduk Paris and kerja kat sana selama 2 tahun. So, dia yang beritahu patut naik atau turun metro kat mana. Kalau naik bas kat sini, turun stesen mana. Itulah. Tempat yang seronok untuk didiami di sana. Tapi, seperti yang dinyatakan dalam K.A.N, kawasan perumahan kat sana tak banyak. Jadi, agak restricted sikit nak buat rumah2 dalam town ni. So, dia yang menjadi consultant dalam citer K.A.N tu. Hahhhh!!!!! Cite pasal K.A.N, kakak saya dah habis proof read. Jadi, insyaAllah kalau tak ada apa-apa aral melintang, hujung tahun ni siap dipublishkan lah. Jangan lupa untuk mendapatkannya melalui online malindo publications or melalui saya pun boleh. Ada sign lagi......Nak sign tak? Wakakaka......Macamlah kau tu femes sangat. Uwekkk!!!!! Perasan tahap gaban ni. Apa salahnya nak perasan sekali sekala.....Okeh2, back to the main story! Ni dah tahap melalut ke mana ntah......

Macam mana minat jadi penulis?
Actually idea untuk menulis tak pernah terlintas pun di otak ni (otak yang lebih besar dari burung unta ni). Dulu2, suka-suki je baca novel. First novel yang saya baca ialah Jendela Hati karya Aisya Sofea. Tu pun pinjam orang punya. So, time tu memang gilakan buku tu lah. Then, gila pulak nak beli novel. Maka, startlah kumpul novel. Novel pertama yang dibeli ialah Kau Yang Satu karya Nia Azalea. Tiba2 nak dijadikan cerita, saya rasa saya boleh menulis lebih baik dari ni (ni bukan kes nak berlagak ye. tapi itulah yang terlintas dalam kepala hotak nie!). Dulu2, almaklumlah...nak kata cerdik IT, tidak. Nak kata buta IT pun tidak. Saya start menulis masa form 2 (kalau tak silap). Mula menulis atas kertas. Bukan draft tau. Kalau draft boleh diterima dek akai lagi. Ni siap ada dialog and satu persatu pergerakan watak2. So, ada satu time tu dah penat menulis. Tinggalkan macam tu je. Sebab penyakit malas dan penat nak menulis dah datang. Lepas tu, kakak saya yang baik hati yang duduk kat Paris tu, tahu saya perlukan komputer untuk bersurfing (ada ke ayat nie?!) internet dan perlu mengikuti perkembangan zaman terkini lah, katakan. Dia pun hantarlah duit dekat 400 euro. Banyaklah time tu. Bayangkan kalau 400 euro convert ke duit Malaysia time tu yang RM5 ++ se euro. Kami pun belilah komputer. Dari situ, saya mula menulis balik (menaip ler). Tapi bukan cerita yang sama. Cerita yang lain. Maka terbitlah idea Dari K.L ke Luxembourg. Samalah macam Kasih Aisyah Najyha. Buat punya buat punya buat punya buat......sampai satu masa, idea tiba2 je hilang. Otak terus blank. Tak tahu nak sambung macam mana jalan ceritanya. So, saya berhenti buat novel tu. Konon nak pi mencari idealah. Tapi time tu sibuk dengan SPM. So, berhenti lagi (banyak betul so kau ni?!). Terus lupa nak sambung. Tapi sebenarnya, memang idea tengah kontang time tu. After that, dapat masuk IPTS plak. Langsung sibuk dengan assignment yang bertimbun. Terus tinggal macam tu je. After 3 years, bayangkan.....lepas 3 tahun, baru sambung balik. Sekarang Alhamdulillah, idea tak berhenti2 mencurah pulak. Jadi, idea untuk menyambung novel ke-4 pun dah sampai. Tidak perlulah kalian menunggu lebih lama. Tapi pun novel ke-4 baru masuk bab 2.....Kahkahkah.....So, sekarang ni dah ada lappy (my father bought for me) dengan duit 'durian runtuh' yang dia dapat dari hasil penjualan rumah pesaka atok dan nenek ku. Bukan dia sorg je dapat, adik beradik yang lain pun dapat. Tapi biasaklah, orang ni kalau dah nampak duit banyak depan mata, nak bolot sorg2. Alkisah ceritanya (keluar tajuk jap ye), ayah saya ni dibela oleh abang sulung nenek saya. Jadi, dia dibela dari kecik la. Lepas2 nenek saya bersalin je, terus di campakkan ayah saya ni ke abang dia. Alah....lagipun, abang nenek saya ni memang tak ada anak. To make long story short (wow, skipping....), adik beradik dia yang 'baik hati' tu tak mahu bagi reta tu sikit ayah saya. Tapi nasib baik arwah atok saya yang 'Al-Bijaksana'
tu, telah memasukkan nama ayah saya ke dalam wasiat dia (tak tahu lah bila?!). Sebab agaknya, dia pun tahu anak2 dia cam Pelesit Tahap Dewa. Jadi, nak tak nak adik beradik ayah saya kena bagi juga. Sebab Amanah Raya (kalau tak silaplah) tak mahu bahagikan harta kalau ayah saya tak berikan persetujuannya untuk menjual rumah pesaka tersebut. Mana boleh kan jual rumah tu kalaupun salah seorang yang tidak setuju. Jadi, itulah alkisahnya. The End (cite pasal ayah saya lah! Cite pasal saya belum lagik.)

Macam mana tahu nak bermain dengan perasaan dan dapat menyentuh hati pembaca dan mengkreatifkan diri? Ada pengalaman sendiri?
Hurmmm......saya bayangkan saya adalah seorang peminat yang meminati karya seorang penulis. Jadi, sebagai seorang peminat, apa yang saya nak ada dalam bab seterusnya. Apa sebenarnya yang saya nantikan dalam bab seterusnya. Sedih, kelakar dan bermacam konflik yang ada dalam diri watak tu. Saya jadikan diri saya sebagai watak2 wanita tersebut. Actually, saya suka duduk seorang diri. Saya tak suka tempat yang ramai2 orang. Tempat yang bising, or ada budak2 kecik. Urghhh.....rimas sangat. Sebenarnya, saya ni a loner. Lone Ranger! Awas....jangan terlalu mendekati saya. Wawawawawa....Ada time la saya suka ramai2 orang. Tapi bila time untuk berkarya, sorry saya tak mahu ada orang. Sebabnya, saya suka membayangkan watak2 tu adalah saya. Then, saya akan berlakon jadi watak tersebut. Selami hati dan perasaan watak2 itu. Bercakap sorang2. Bila saya berlakon jadi watak tu, only then baru saya tahu apa yang saya nak katakan pada watak lagi satu. Barulah terkeluar ayat2 yang canggih-manggih tu (canggih ke?!). Jadi, kalau ada yang ternampak saya di mana2, mengadap lappy kesayangan dan bercakap sorg2, sayalah tu. Tapi kalau sambil berjalan2 cakap sorg2, pakai baju koyak sana sini, dok bawah jembatan, maap bukan saya! Wakakaka......Saya kalau boleh teringin sangat nak pergi bercuti tepi pantai or dalam hutan. Then, concentrate je wat novel. Cutilah barang 2-3 minggu. Boley gitew? (Sapa nak bayaq gaji hang? Banyak cantek....). Sampaikan kakak2 saya pun boleh kata saya ni ada wayar loose sebab suka cakap sorg2. Tu sebabnya saya tak boleh duduk kat tempat ada orang. Nanti dikatakan gilalah pulak. Huhuhuu......
Kreatif kan diri? Erm......Saya suka sesuatu yang adventurous. Macam bab D.S yang baru2 ni. Saya buat watak Dizyan dan Faizal bercerai. Saya suka buat sesuatu yang orang tak sangka. Saya tak suka buat benda yang sama. Macam watak2 tu kenal2 then kahwin, then gaduh then baik balik. Boring lah. Cliche. Banyak dah novel buat macam tu. Bukanlah nak kata novel saya best. Tapi itulah kelainan sebenarnya. Supaya orang terus membeli novel dan membaca blog saya. Saya nak setiap orang yang singgah di blog saya, akan rekomenkan blog saya pada kengkawan yang lain pulak. Jadi, follower saya akan bertambah ramai. Dan banyaklah juga komentar yang saya terima sangat memberangsangkan. Saya nak orang tak jemu menyinggah di laman blog saya. Hehehe.......Kadangkala saya main type je apa yang terlintas di otak karat nie. Dah habis berbab2 saya type, sampai idea pun kering. Only then saya baca balik previous bab yang saya dah type. Review balik. Then, betulkan yang mana tak berapa nak betul. Kalau ada salah ejaan, betulkan. Macam tulah. Kadangkala, saya rasa macam tak percaya apa yang saya tulis tu. Saya jadi admire dengan tulisan sendiri. Kadangkala saya akan kata pada diri "Betul ke aku yang menulis ni? Macam tak percaya pulak." Semua yang saya buat nie memang bukan berdasarkan pengalaman saya. Hanyalah imaginasi semata-mata. Tiada kaitan dengan sesiapa pun. Nak buat novel pun, imaginasi haruslah menggunung. Baru boleh menulis. Hehehe....Terimalah nasihat tak seberapa ni. Pemilihan watak yang dilakukan adalah berdasarkan pemerhatian saya terhadap watak orang yang 'real' di luar sana. Jadi, setiap kali saya nak membina watak, saya akan perhatikan gerak-geri orang tu. Macam mana dia bercakap, gelak, makan dan sebagainya. Jadi, hati2 lah anda kalau anda diperhatikan. Jangan pandang belakang! Wakhakhakhakah......

Masa first time D.K.L.K.L publish, saya rasa macam tak percaya sangat. Saya kata pada diri saya sendiri. Betul ke apa yang sedang berlaku ni? Betul ke? Aku dah jadi seorang novelis sekarang. Belum ada ahli keluarga dari keluarga Dato' Haji Abu Bakar dan Datin Hajjah Siti Aminah (atok dan nenek ku sebelah ayah ku), Haji Zainuddin dan Hajjah Wan Maimunah (atok dan nenek sebelah Mama ku) yang menjadi seorang novelis. Oleh kerana, saya ni macam lain sikit. Bukanlah lain macam mana pun. Saya ni seorang yang pendiam yang amat sangat (bukan berat mulut ye) cuma tak suka merapik tak tentu hala. Dah tu, kalau orang lain bersembang, saya lebih suka berdiam diri, perhati orang lain then gelak or senyum kalau ada yang buat lawak. Tapi kalau nak bercakap, sorry morry naik lorry makan biskut marry. Wargh!!!!! Masa family saya beritahu kat semua orang and tunjuk buku D.K.L.K.L tu pada orang lain, dia orang sangat2 suprise and terkejut berok tahap beruang. Tak boleh nak salahkan dia orang pun, sebab saya ni jenis low profile and tak banyak cakap. Dah tu, saya tak pernah tunjuk pun minat saya pada orang lain. Dah lah masa saya ambik course Journalism tu pun, dia orang terkejut. Saya pun terpikir gak. Boleh ke saya jadi wartawan sedangkan mulut saya bukanlah macam bertih jagung (perumpamaan harus ada....wakakaka). Mulut saya bukan lah macam kakak2 saya. Dia orang boleh lagi kalau nak diajak bersembang. Saya ni bab2 bersembang malas sikit. Malas nak layan sebenarnya!

Actually dulu berangan gak la nak jadi macam Aisya Sofea, Damya Hanna, Sharifah Abu Salem, Nia Azalea and ramai lagilah. Sekarang ni impian dah menjadi kenyataan. Tahniah! (ucap pada diri sendiri plak) wargh! Gila aku macam ni.......So, sekarang ni tengah research for the next location for the next novel. And just for you guys yang tak pernah bosan2 menyokong saya dan akan sentiasa menyokong saya, nama tajuk novel seterusnya SEINDAH AL-HAMRA. Seperti yang saya nyatakan hari itu, ada kaitan jugaklah dengan novel2 yang sebelum ini. Tak mahu dedahkan novel yang mana satu. Just wait and read! Tapi bukan sequel, okay! Hanyalah episod seterusnya dalam kehidupan mereka. Tungguuuuuuuuuu.....................Dah on the way dah pun!

Sekarang nak jadi penulis skrip untuk drama tv atau filem. Amacam? Okay x? Hehhehe......

Akhir sekali, sila vote di poll sebelah! Tenkiu.....

13 tukang komen paling setia:

Didi Sakura said...

wah,,
tahniah2x,,
moga k.aisha terus success, ok =)

Hana_aniz said...

wah.. tahniah!! impian jd kenyataan gamaknye! alhamdulillah.. nak publish DS?? memg la bez.. tp mesti lmbt kot....

aL-HaNis said...

interesting!
ye kdg2 bile menulis (sy refer tu research2 paper yg sy tulis) mmg rase tah pape je. bile bace balik, eh btl ke aku yg tulis? haha

well karya ecah sgtla best (referring to DS sb yg lain tu tak bace lg). Teruskan berkarya. Congrats utk pencapaian ecah skg ni

wahh nt buat jela drama DS ni. hehe

Nomie Aziz said...

Keep it up!..

Qimi08 said...

Rezeki aisyah tu jika DS dipublishkan. Lambat atau cepat tu terpulang pada manuskripkan...
Alhamdullillah kita lihat Kaki Novel pun dah bertambah maju.

Ha ha ha got it......
Sbb aisyah nak mengaku tempat di oversea tu tak pernah pergi kira okeh lah kita blh terima....he he he pstt2 sbb ada sikit tu tak betul...ha ha ha ha

keSENGALan teserlah.. said...

waaaaaaa..
pnjg nyee..
haha..
DS nk publish??
huu...
sure menuggu turn tuh..
akak siapkan cpt2 manuskrip ek..
ley publish awall..
hehe..

seyes kak..ble bce cite akak engtkan akak pena la pergi sume tmpt2 tuh..
cm real taww.
ketiga2 nvl akak mmg superb..
besh bangat..
now excited nk tggu seindah al-hamra..
hurrmm..rse2 cm ade kene mengene dan nvl KAN..
haha..
yeke??
wait n see..cpt2 post taw..
btw,,DS diberhentikan ke wat sementara??

aLooHa said...

a'a la...sy stuju ngan kesengalan terserlah...1st dgr seindah al-hamra...trus otak ni tangkap novel KAN....cam ada chemistry je tajuk SAH tu ngan KAN...ehehhe...pepandai je kan bt conclusion sendri....ngeeee...kitorg yg ecah ckp "tukang kipas" ni ttp sokong ecah....bkn kipas sbnrnya...dah tahap air-cond...hehehehe...

alom said...

waaa..cah..tahniah2..
nk g pata timor dop? jum alom bw g jln2 kelate:p

he2 pe2pun..keep it up k..
alom menunggu pe2 jua hasil karya cah..smoga yg d impi jd kenyataan..

lub u cah..nati kua nobel2 br,jgn lupo g info k: ))

fezmia said...

Aishah ni funny lah. saya lah kan kalau duduk sorang2 pun still tak naik datang idea nak menulis. may be sebab saya lebih minat nak baca dari menulis. Ada jugak saya cuba, baru berapa chapter, dah stop. Dok sibukk baca cerita orang. tambah sekarang saya belajar buat phd, memang busy tahan max.

Apa2 tahniah buat Aishah sebab berjaya tulis novel. Keep it up. Your imagination tu bagus betul, macam real :)

nur said...

hi.. sy salah seorang silent reader dlm blog awak..
jujurnya e-novel2 awak mmg la sgtla best.. cayala.. sy sgt enjoy bila baca yeay!!!
chayok! chayok!! good luck and all the best ;-)

Siti Fatimah said...

paling klaka part ckp sorg2 tu..ahahahahahaha..

ecah sedar ecah mcm org gila buat cmtu..

but somehow that's the way it is....

cute sgt..ekekekeke

keep it up sis..caiyok2...ehehehe

alreinsy said...

ecah... pnjgnya... DS nk publish?? congrats akak ucapkan... if dah publish, akak akan beli... mmg suka giler citer tuh...

so, DS akan dihentikan sementara waktu ni ke?... apa2 pun, siapkan manuskrip tu cepat2... boleh smbg blk DS nih... x sbr nak tau kisah seterusnya... am looking forward...

keSENGALan teserlah.. said...

kak ecah..
tuka vote la..
lps bce DS44,,
rsenyee seidah al-hamra nieh sekuel tok DS..
hehe..